EVOLUCIJA FOTOGRAFIJE: VPLIV FOTO UMETNE INTELIGENCE


Hanna Černe Kucher

UVOD

V današnji digitalni dobi se tehnologija in umetnost prepletata in ustvarjata novo dobo fotografije. Umetna inteligenca (AI) je postala prelomna sila v tem razvoju, spreminjajoč način, kako zajemamo in urejamo slike. Foto AI je posebna skupina umetne inteligence za fotografijo in je močno spremenila način kako ustvarjamo slike ker je prinesla nove sposobnosti in razširila naše ustvarjalne meje.

JEDRO

Zmožnosti foto umetne inteligence:
Foto AI ima veliko izjemnih zmožnosti, ki izboljšujejo kakovost in vsestranskost slik. Prvič, izstopa v izboljšanju slik, saj brez težav prilagaja barve, poudarja podrobnosti, zmanjšuje šum in odpravlja napake. Ta funkcionalnost je še posebej koristna v zahtevnih svetlobnih pogojih ali pri delu z slabo kvalitetnimi slikami, kar omogoča fotografom ustvarjanje privlačnih slik, ki učinkovito posredujejo njihovo sporočilo. Poleg tega foto AI uvaja avtomatizirana orodja za urejanje, ki poenostavljajo postopek urejanja s samodejnim izvajanjem ponavljajočih nalog, kot so retuširanje fotografij, odstranjevanje neželenih elementov in uporaba umetniških učinkov z natančnostjo. S tem, ko odpravi potrebo po ročnem posredovanju, AI omogoča fotografom, da se osredotočijo na svojo ustvarjalno vizijo, spodbuja učinkovitost in inovativnost v fotografiji. Poleg tega foto AI kaže izjemne sposobnosti prepoznavanja vsebine, saj natančno prepoznava in razvršča elemente v slikah, vključno z objekti, ljudmi in znamenitostmi. Ta funkcionalnost izboljšuje organizacijo slik, iskanje in analizo, kar koristi strokovnjakom na različnih področjih, kot so novinarstvo, oglaševanje in raziskave. Še ena opazna funkcija foto AI je njegova sposobnost prenosa umetniških slogov iz ene slike na drugo, kar omogoča fotografom ustvarjanje edinstvenih vizualnih učinkov in spodbuja raziskovanje novih ustvarjalnih poti, kar omogoča razvoj njihovega značilnega vizualnega sloga. Poleg tega foto AI izstopa v prepoznavanju obrazov, saj natančno prepoznava obraze na slikah za različne aplikacije, kot so samodejno označevanje na družbenih medijih in izboljšanje varnostnih ukrepov. Nazadnje, foto AI ponuja zmožnosti obnovitve slik, ki učinkovito popravlja stare ali poškodovane fotografije s popravljanjem prask, solz in drugih napak. S tem ohranjanjem zgodovinskih slik zagotavlja, da dragoceni vizualni artefakti ostanejo za prihodnje generacije.

slika 1: SKY NEWS, 2023, Ustvarjanje slik z umetno intiligenco
slika 2: TECHRADAR, 2023, T. COLEMAN, AI ustvarjen portret ženske

Vpliv foto AI:

Vpliv foto AI na krajino fotografije je globok in raznolik. Prvič, popularizira fotografijo z omogočanjem naprednih orodij za urejanje in izboljšanje amaterskim fotografom in navdušencem. Poleg tega foto AI izboljšuje učinkovitost delovnega procesa z avtomatizacijo ponavljajočih se nalog, kar zmanjšuje čas in trud, potreben za urejanje in organiziranje slik. Ta učinkovitost omogoča fotografom, da se bolj osredotočijo na ustvarjalne vidike svojega dela, spodbuja povečanje produktivnosti in inovacij na tem področju. Poleg tega algoritmi za izboljšanje slik, ki jih poganja AI, izboljšujejo celotno kakovost fotografij, rešujejo pogoste težave, kot so šum, zamegljenost in osvetlitev. Ta izboljšava zagotavlja, da so slike vizualno privlačne in vplivne, kar pušča trajen vtis na gledalce. Dodatno foto AI spodbuja inovacije v fotografiji z omogočanjem novih ustvarjalnih možnosti in širjenjem meja tradicionalne fotografije. Od prenosa sloga do prepoznavanja vsebine navdihujejo orodja, ki jih poganja AI, fotografe k preizkušanju novih tehnik in raziskovanju inovativnih načinov vizualnega pripovedovanja zgodb, kar spodbuja evolucijo fotografije kot umetnosti. Vendar pa ob svojem preoblikovalnem vplivu množična uporaba foto AI sproža etična vprašanja v zvezi z zasebnostjo, avtentičnostjo in pristranskostjo. Nasloviti te skrbi in razviti etične smernice za odgovorno uporabo AI v fotografiji je nujno, da se zagotovi, da je uporaba spoštljiva in vključujoča.

ZAKLJUČEK

Foto AI je preoblikoval področje fotografije, omogočajoč fotografskim mojstrom, da presenečajo z vizualnimi zgodbami. Kljub velikemu vplivu je bistveno, da rešimo etične dileme in zagotovimo odgovorno uporabo. Z odgovornim sprejemanjem AI lahko odpremo nove ustvarjalne poti in fotografijo povzdignemo v digitalni dobi.
Moje mnenje o foto AI:
Foto AI je revolucionarno orodje za fotografe! Poenostavlja urejanje, omogoča hitro in enostavno izboljšanje fotografij ter uporabo različnih filtrov ter učinkov za ustvarjanje edinstvenih fotografij. Z njegovo pomočjo lahko fotografi, ne glede na raven spretnosti, ustvarijo čudovite slike, ki ujamejo bistvo trenutka in pripovedujejo prepričljive zgodbe. Foto AI je dostopno vsem. Kljub vsem dobrim stvarem pa ima foto AI tudi nekaj slabih, saj bo čez čas zavzel poklice fotografov, slikarjev in risarjev. Slabosti so tudi, ker se slike narejene z foto AI lahko uporabljajo tudi za slabe namene, za plasiranje neresnic in zavajanje ljudi, saj se pri večini fotografij več ne razloči ali je slika resnična ali narejena z foto AI.

3. slika: YANKO DESIGN, 2023, AI oblikuje nove model avta zavzema poklic oblikovalca

VIRI

Topas Labs DOCS [online]. 2023. User Guide, Getting Started. [Citirano 29.2.2024; 13:29]. Dostopno na spletnem naslovu: https://docs.topazlabs.com.

X. CHEN, Brian. 2023. The New York Times [online]. Junij, 2023, 2. [Citirano 29.2.2024;14:21]. Dostopno na spletnem naslovu:https://www.nytimes.com/

2023/06/02/technology/ai-photo-editing.html.ISSN.Wikipedia [online]. 2024.

Goals, Learning. [Citirano 29.2.2024;13:39]. Dostopno na spletnem naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_intelligence#Goals.

SLIKOVNI VIRI

Slika 1: THOMPSOM, Matthew, 2023, SKY NEWS, [Citirano 22. 5. 2024, 12:00], dostopno na spletnem naslovu: https://news.sky.com/story/ai-art-generators-face-backlash-from-artists-but-could-they-unlock-creative-potential-1285707

Slika 2: COLEMAN, Tim, 2023, TECHRADAR, [Citirano 22. 5. 2024, 12:00], dostopno na spletnem naslovu: https://www.techradar.com/features/i-tried-making-photos-with-an-ai-art-generator-and-they-wont-kill-off-photography-any-time-soon

Slika 3: MOSS in FOG, 2023, YANKO DESIGN, [Citirano 12. 6. 2024, 11:00], dostopno na spletnem naslovu: https://www.techradar.com/features/i-tried-making-photos-with-an-ai-art-generator-and-they-wont-kill-off-photography-any-time-soon


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja